Descurajarea educației în regim homeschooling

0
34

Sursa: O.C.D.L. – Oficiul Creștin pentru Drepturi și Libertăți

În luna decembrie 2023, Judecătoria Aleșd a stabilit o pedeapsă la 4 luni de închisoare pentru doi părinți din județul Bihor care și-au retras cei patru copii dintr-o școală de stat pentru a-i educa acasă, într-un sistem de învățământ alternativ de tip homeschooling.

Instanța a amânat aplicarea pedepsei, însă cei doi părinți trebuie să respecte timp de 2 ani un program de supraveghere și să presteze 40 zile de muncă în folosul comunității. Hotărârea instanței nu este definitivă.

În urma acestui caz, Ministerul Educației a cerut tuturor inspectoratelor școlare din România să identifice cazurile în care copiii au fost retrași din sistemul național de învățământ și să sesizeze poliția pentru luarea tuturor măsurilor de intrare în legalitate.

Chiar dacă legislația din România nu reglementează în mod expres această alternativă la educație, sute (și chiar mii) de familii de români (din țară și din străinătate) au ales să renunțe la sistemul clasic de educație în favoarea unor programe educaționale potrivit propriilor convingeri curriculare, morale, etice și spirituale, bazându-se atât pe o practică internațională cu valențe pozitive, cât și pe prevederile unor convenții internaționale, care statuează dreptul părinților pentru opțiunea unei educații alternative pentru copiii lor.

Astfel, educația la domiciliu, asigurată în mod corespunzător și cu respectarea interesului superior al copilului, trebuie recunoscută și respectată ca drept uman natural și fundamental, fără discriminare sau abuzuri din partea autorităților statului, sens în care ar fi benefică inclusiv o reglementare la nivel național a unui fenomen existent și în continuă dezvoltare, care este benefic pentru copii și părinți, deopotrivă.

Cu toate acestea, deși părinții trebuie să beneficieze de libertatea de a decide și coordona educația propriilor copii, atragem atenția asupra posibilelor derapaje etice și/sau legale pe care unele familii le pot comite sub pretextul acestei libertăți, în defavoarea copiilor, situație în care părinții trebuie să conștientizeze riscurile la care se expun, fiind pasibili de sancțiuni contravenționale sau chiar penale. Părinții au, pe lângă obligația legală, datoria morală de a asigura accesul copiilor la o educație care să contribuie în mod real la formarea și dezvoltarea lor ca indivizi.

În ceea ce privește punerea în aplicare a cerințelor din adresa Ministerului Educației, solicităm și ne așteptăm ca autoritățile statului să disocieze cazurile propriu-zise de abandon școlar (care trebuie prevenit) de cazurile de transfer școlar (de la o unitate publică națională la o organizație din străinătate ce asigură educație în regim homeschooling), și să gestioneze în mod judicios aceste situații existente în sistemul românesc de învățământ, identificând și implementând soluții adecvate și echilibrate, în beneficiul copiilor, cu respectarea opțiunii responsabile a părinților, contribuind astfel la respectarea familiei.

Sursa: https://www.ocdl.ro/descurajarea-educatiei-in-regim-homeschooling/

Leave a reply

Ține-mă minte