Războiul din Ucraina

Reportaj despre efectele războiului asupra bisericii
INTRODUCERE
În acest număr am rezervat mai multe pagini unui amplu reportaj despre războiul care se desfășoară dincolo de granițele țării noastre.
Războiul este doar o ilustrare a ceea ce poate face o natură umană decăzută, înrobită de diavolul. Războiul este ca o bestie incontrolabilă, nu știi niciodată încotro o va lua. Pe de altă parte, creștinii au o speranță escatologică, aceea că în Împărăția eternă a lui Dumnezeu nu vor mai fi războaie și nici măcar arme. Până atunci însă, privim cum toată creația suferă și așteaptă descoperirea fiilor lui Dumnezeu. Biserica este avanpostul acestei Împărății și are o misiune de natură spirituală, dar și o vocație misionară și vindecătoare. Suntem făcători de pace și suntem chemați să luăm atitudine împotriva violenței și nedreptății. Ne rugăm pentru Ucraina și pentru Rusia, ne rugăm pentru pace între aceste țări, pentru întoarcerea soldaților acasă și pentru restabilirea păcii în fiecare localitate.
Am căutat să redăm informații actuale care să ne ajute să ne formăm o idee de ansamblu.
- Care au fost principalele poziții ale creștinilor față de război?
- Mărturia fraților români din Ucraina, din cele două zone principale în care se află comunități românești istorice – Regiunea Ismail și regiunea Cernăuți
- Ce fac creștinii ucraineni din zona de război? – Interviu cu pastorul Alexandru Kamnev din Nikolaev
- Capelanii creștini din Ucraina
- Un mesaj din partea Episcopului principal al Bisericii Penticostale din Ucraina
- Situația bisericilor ucrainene din Europa
- Detalii despre bisericile ucrainene din România