Învățământul liceal din Cultul Creștin Penticostal

0
639

Sistemul de învățământ liceal al Cultului Creștin Penticostal din România include nouă licee penticostale, situate în orașele Arad, Baia Mare, Bistrița, București, Cluj-Napoca, Oradea, Pitești, Suceava și Timișoara. În prezent, peste 5000 de elevi urmează cursurile acestor licee penticostale, beneficiind de îndrumarea a peste 300 de profesori dedicați. În continuare, vom oferi o prezentare succintă a fiecărui liceu, în ordinea înființării lor.

  1. Liceul Teologic Penticostal „Logos” Timișoara

Primul liceu penticostal din România a fost înființat în anul 1990, datorită eforturilor și implicării familiei Gheorghe și Speranța Doina Cătană. Această inițiativă a marcat și începutul primei grădinițe creștine din țară, precum și a primelor programe școlare care susțin disciplinele teologice și religia, inclusiv primele manuale de religie.

În prezent, liceul este condus de către directorul Liana Lăcrimioara Grigoraș, și are ca pastor școlar pe Gheorghe Cătană. Această instituție de învățământ acoperă toate nivelurile, de la preșcolar până la liceal și postliceal, și dispune 30 de clase,  aproximativ 800 de elevi și 44 de cadre didactice.

Website: https://liceullogos.ro

  1. Liceul Teologic Penticostal Arad

Liceul Penticostal din Arad, o instituție de învățământ liceal, a fost înființat în anul 1991 de către Ministerul Învățământului, la solicitarea Cultului Creștin Penticostal din România și a Comunității Regionale Penticostale Arad, avându-i în frunte pe pastorii Pavel Riviș Tipei (președinte) și Moise Ardelean (secretar).

În prezent, conducerea liceului este asigurată de directorul Beniamin Șoimu, iar pastorul școlii este Dănuț Crișan. Unitatea de învățământ oferă ciclurile primar, gimnazial și liceal, dispunând de 12 clase, servind aproximativ 290 de elevi și având în jur de 20 de cadre didactice.

Website:  https://liceulpenticostalarad.ro

  1. Liceul Teologic Penticostal „Betel” Oradea

Liceul Teologic Penticostal „Betel” din Oradea a fost înființat în 1994 de către Biserica Penticostală „Betel” din Oradea, iar pastorul Liviu Apolzan a avut un rol crucial în dezvoltarea acestei instituții de învățământ.

În prezent, liceul este condus de directorul Sandu Onisim Cozma, avându-l pe Iuliu Centea în funcția de pastor școlar. Liceul „Betel” oferă cicluri de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal, cuprinzând 46 de clase și deservind aproximativ 1300 de elevi, cu un cadru didactic de 80 de membri.

Website: https://ltpbetel.ro

  1. Liceul Teologic Penticostal „Elim” Pitești

Liceul Teologic Penticostal „Elim” din Pitești a fost înființat în 1995, la inițiativa unui grup de credincioși din Pitești. Până în 1997, când a obținut statutul de școală independentă, liceul penticostal a funcționat în cadrul altor unități de învățământ.

În prezent, conducerea liceului este asigurată de directorul Liviu Giurgia, pastorul școlii fiind Laurențiu Tudorache. Această instituție de învățământ se concentrează exclusiv pe ciclul liceal, oferind 4 clase și servind aproximativ 90 de elevi, cu implicarea a 14 cadre didactice.

  1. Liceul Teologic Penticostal „Emanuel” București

În anul 1999, pastorul Ioan Bochian, care la acea vreme era președintele Comunității Regionale Penticostale București și președintele Fundației „Misiunea Centrul Creștin Emanuel”, a inițiat deschiderea unei instituții de învățământ preuniversitar penticostale în București. Prin eforturile Comunității Regionale Penticostale București, Liceul Penticostal „Emanuel” din București și-a început activitatea în 2001.

În prezent, conducerea acestei unități de învățământ este asigurată de directorul Ciprian Gheorghe-Luca, pastorul liceului fiind Ioan Bochian. Liceul se concentrează exclusiv pe ciclul liceal, oferind 6 clase și servind aproximativ 130 de elevi, cu un corp didactic format din 16 membri.

  1. Liceul Teoretic „Filadelfia” Suceava

Liceul Teoretic „Filadelfia” din Suceava, o școală creștină particulară, a fost înființat în anul 2002, ca urmare a dorinței unui grup de credincioși sprijiniți de Biserica Penticostală „Filadelfia” din Suceava și cu viziunea pastorilor Ioan Bădeliță, Ioan Pauliuc și Nicolae Cotleț.

În prezent, liceul este condus de directorul Magdalena Gabriela Nichifor, pastorul școlii fiind Ioan Bădeliță. Această instituție de învățământ acoperă ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal, și dispune de 49 de clase, servind aproximativ 1100 de elevi, cu implicarea a aproximativ 70 de cadre didactice.

Website: https://www.filadelfia.ro/

  1. Liceul Teologic Penticostal Baia Mare

În anul 2005, a fost inaugurată prima clasă de profil teologic cu specializarea în teologie penticostală într-o școală din Baia Mare. Din anul 2010, s-a înființat Liceul Teologic Penticostal din Baia Mare, datorită implicării active a Comunității Regionale Penticostale a Maramureșului și Sătmarului, sub conducerea președintelui de atunci, Simion Bumbar, și a secretarului Grigore Todoran.

În prezent, conducerea unității de învățământ este asigurată de directorul Adela Gabriela Șpan, iar pastorul liceului este Vasile Vanciu. Liceul oferă ciclurile de învățământ primar, gimnazial și liceal, cu un total de 17 clase, servind aproximativ 350 de elevi și beneficiind de implicarea a 29 de cadre didactice.

Website: https://liceulpenticostalbm.ro

  1. Liceul Teoretic Creștin „Pro Deo” Cluj-Napoca

Înființarea Liceului Teoretic Creștin „Pro Deo” a fost o inițiativă a Fundației Creștine „Pro Deo”, condusă de pastorul Vasile Bojor în calitate de președinte și de pastorul Costică Sofronie în calitate de vicepreședinte și responsabil al departamentului de învățământ. Printre fondatorii acestei fundații creștine se numără doisprezece biserici penticostale din Cluj-Napoca, la care ulterior s-au adăugat alte șase biserici, astfel adunând un total de 35 de pastori. În anul 2011, s-au pus bazele școlii creștine, obținând autorizația de funcționare din partea ARACIP.

În prezent, conducerea școlii este asigurată de directorul Maximilian-Bratu Caraman, cu Caleb Nechifor în calitate de pastor al liceului. Această unitate de învățământ oferă ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal, cu un total de 35 de clase, deservind aproximativ 750 de elevi și implicând 53 de cadre didactice.

Website: https://liceulprodeo.ro

  1. Liceul Creștin „Logos” Bistrița

Dorința de înființare a unui liceu creștin în Bistrița a început să prindă contur în 2012, atunci când membrii fundației „Gamaliel” au început să facă demersuri în acest sens. Printre inițiatorii acestor demersuri s-au numărat frații: Viorel Deac, Ioan Repede, Victor Cîmpean, Ioan Sighiartău, Liviu Zegrean, Valer Știr, Petru Sigartău, Vasile Roș, Andrei Toadere și Petru Dumiru. Școala a funcționat inițial în spații închiriate de la alte licee din oraș în primii 4 ani de activitate, iar în 2016 s-a mutat într-o clădire modernă proprie.

În prezent, Liceul „Logos” din Bistrița este condus de directorul Remus-Aurelian Oniga, iar pastorul școlii este Marius Boca. Această școală creștină oferă ciclurile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial și liceal, având în total 21 de clase, servind aproximativ 750 de elevi și implicând 54 de cadre didactice.

Website: https://logosbistrita.ro

Leave a reply

Ține-mă minte