Raport de activitate al Președintelui CCP, Ioan Filip, 2023-2024

0
372
În perioada 9-11 octombrie 2024, aproximativ 600 de pastori din Cultul Creștin Penticostal s-au întrunit la Sovata (jud. Mureș) pentru a petrece împreună un timp de calitate în ceea ce a reprezentat desfășurarea conferinței anuale a pastorilor penticostali din țară și diaspora.
Conferința de anul acesta a fost intitulată Conducerea biblică a Bisericii, subliniind așadar interesul sporit al conducerii Cultului Penticostal pentru formarea, echiparea și dezvoltarea slujitorilor în concordanță cu principiile Sfintei Scripturi, având ca țel consolidarea relațiilor de slujire dintre pastorii penticostali de pretutindeni, îmbrățișarea unor practici biblice, dar și maturizarea comunităților de credință care trebuie conduse spre părtășia continuă cu Hristos.

În debutul conferinței, președintele Cultului Penticostal, pastorul Ioan Filip a reamintit cele 7 obiective din strategia de lucrare a Cultului:

  1. Facilitarea comuniunii dintre bisericile locale,
  2. Asigurarea temeiniciei doctrinar-morale,
  3. Promovarea spiritualității penticostale cu accent pe Duhul Sfânt și rugăciune,
  4. Mobilizarea pentru evanghelizarea României și misiunea externă,
  5. Ordinarea slujitorilor ecleziastici,
  6. Elaborarea metodologiilor organizaționale și
  7. Reprezentarea în relația cu autoritățile de stat.

Luând pe rând aceste obiective majore, președintele Ioan Filip a evidențiat succint câteva progrese majore întreprinse pentru dezvoltarea lor, și anume:

  • actualizarea Mărturisirii de credință care va fi finalizată în februarie 2025,
  • realizarea în proporție de 80% a Manualului de doctrină penticostală, publicarea unor articole relevante în revista Cuvântul Adevărului despre muzică și despre lucrarea profetică,
  • soluționarea cazului „Holy Fire”,
  • desfășurarea Întâlnirii Naționale de Rugăciune din august 2024,
  • alcătuirea unei echipe pentru redactarea unor Principii biblice pentru stăruința după botezul cu Duhul Sfânt,
  • continuarea în condiții optime a Proiectului Împreună,
  • discuțiile incipiente cu Credo TV pentru realizarea unei emisiuni care să promoveze valorile penticostale, conferința de evanghelizare a AREA,
  • întâlnirea cu romii de la Piatra Neamț din ianuarie 2024 și numirea fratelui Vasile Căpitanu în poziția de consilier al CCP pe probleme de romi,
  • întâlnirea cu reprezentații Rugul Aprins de la Brașov din august 2024,
  • ordinarea a 148 de noi pastori în toate Comunitățile Regionale, Etnică sau Teritoriale,
  • implementarea unei rețele a consilierilor creștini,
  • achiziția unui teren la Hidișel (jud. Bihor) și demararea lucrărilor pentru crearea unui spațiu adecvat pentru revitalizarea slujitorilor,
  • demersuri pentru actualizarea Statutului CCP,
  • dezvoltarea comunicării publice moderne (site web, YouTube, comunicate) și parteneriatul cu OCDL, construirea de relații corecte cu celelalte biserici penticostale din lume, strânsa legătură cu bisericile penticostale din Ucraina și Republica Moldova, dar și participarea unei delegații din partea CCP la Congresul al 4-lea Lausanne, Seoul, Coreea de Sud (22-28 septembrie 2024).

În cadrul celor 4 sesiuni plenare ale Conferinței Pastorale, slujitorii s-au închinat împreună fiind conduși în închinare de cântăreții celor de la Asociația Miros de Cer, fiind motivați la rugăciune de pastorii reprezentați ai Comitetului Executiv al CCP. În cadrul acestor sesiuni, tema prestabilită și referitoare la conducerea biblică a Bisericii a fost disecată prin intermediul unor prelegeri susținute de pastorul Dragoș Croitor, pastor dr. Ioan Brie, Pastor prof. univ. dr. habil. Ciprian Terinte, pastor Petrică Lascău și pastorul Ioan Moldovan.

Prima sesiune a avut ca temă: Slujirea între rutină și pasiune. Pastorul Dragoș Croitor a prezentat această temă subliniind faptul că e foarte important ca slujirea pastorilor penticostali să fie bazată pe Scriptură și însoțită de Duhul Sfânt prin lucrări supranaturale ale Acestuia, precum: vindecări divine, eliberări de demoni, botezuri cu Duhul Sfânt și manifestarea autentică a darurilor supranaturale.

Prelegerea pastorului Ioan Brie a fost intitulată: Fundamentele conducerii creștine spirituale. În cadrul acestei teme au fost expuse puncte cheie ale conducerii biblice ca: importanța conducerii creștine spirituale, fundamentele biblice ale conducerii creștine spirituale, profilul conducătorului spiritual creștin, spiritul de slujire ca element distinctiv al conducerii creștine, elementele fundamentale ale conducerii spirituale creștine, principiul dării de seamă – conducerea și autoritatea, precum și conducerea spirituală echilibrată: autoevaluare.

Pastorul Ciprian Terinte a susținut un mesaj cu titlul: Domeniile conducerii bisericești – Oficii, misiune și succesiune. Astfel, atenția auditoriului a fost îndreptată spre conturarea misiunii fundamentale a slujitorilor conducători și spre descrierea oficiilor și a unei structuri de autoritate neotestamentare prin care conducătorii Bisericii Primare și-au realizat misiunea. În acest sens, fratele Terinte a prezentat succint oficiile de prezbiter și diacon din punct de vedere al practicilor neotestamentare, dar și ideea de succesiune în conducerea neotestamentară.

Ca urmare, principalele concluzii ale studiului său au reliefat următoarele adevăruri primordiale:

  1. Esența conducerii bisericești în Noul Testament constă în diseminarea Cuvântului lui Dumnezeu și pregătirea continuă a altor slujitori;
  2. Conducerea bisericească în Noul Testament este una colectivă – prezbiteri asistați de diaconi. Biserica primară nu a cunoscut niciun oficiu ierarhic superior celui de prezbiter;
  3. În Biserica Noului Testament succesiunea în slujire era asigurată prin ucenicizare și desemnare, confirmată de adunare;
  4. Conducerea bisericii locale este asigurată de slujitorii ordinați.

Cea de a patra sesiune plenară a Conferinței Pastorale a expus mesajul fratelui Petrică Lascău, care și-a concentrat atenția asupra Viziunii și discernământului spiritual. Mesajul său a fost structurat în așa fel încât să surprindă dezvoltarea unei viziuni divine, comunicarea viziunii și câteva sfaturi practice în acest sens, implementarea viziunii și luarea deciziilor bazate pe discernământul spiritual.

În cadrul ultimei sesiuni plenare, pastorul Ioan Moldovan a expus auditorului un mesaj intitulat: Împărtășirea conducerii. Mesajul prezentat de această dată s-a concentrat asupra unor idei majore, precum:

  1. Forme de conducere bisericească sau unde este autoritatea și cine o exercită?
  2. Delegarea autorității;
  3. De ce lucrăm singuri?
  4. Soluția remedială – Pastorul ca antrenor;
  5. Construirea unei echipe de slujire.

De asemenea, în cadrul Conferinței Pastorale de anul acesta, participanții s-au putut bucura și de implementarea unor ateliere de lucru, prin intermediul cărora, în funcție de interesul personal, pastorii penticostali au avut oportunitatea de a asculta mesaje expuse de pastorii Ioan Szasz: Predarea și asumarea mantiei; Liviu Axinte: Conflictul dintre generații și pârghii de diminuare a efectelor negative ale acestuia; Călin Onițiu: Cum să biruim epuizarea; Petrică Lascău: La capăt de drum – Cum ar trebui să iasă din slujbă un pastor?; Mihai Dumitrașcu: Formarea unei echipe de conducere eficiente și Mircea Deteșan jr.: Mobilizarea bisericii locale pentru Marea Trimitere.

În secțiunea de final a Conferinței, ne-am bucurat să-l avem alături de noi și pe domnul Ciprian-Vasile Olinici, Secretar de Stat pentru Culte, care a avut un scurt mesaj pentru participanți subliniind interesul asupra temei abordate, dar în special aplecarea spre susținerea bisericilor penticostale de pretutindeni. În cadrul conferinței a fost alocat și un timp pentru întrebări și răspunsuri, mai ales fiind apreciate întrebările care vizau tema conferinței.

Putem spune cu certitudine că participarea la Conferința Națională Pastorală din anul 2024 a fost de un real folos pentru slujitorii acreditați de CCP, motiv pentru care Îi suntem profund recunoscători lui Dumnezeu, dar și fraților slujitori care s-au pregătit temeinic pentru expunerea mesajelor centrate pe adevărurile Scripturii. Totodată mulțumim organizatorilor, fraților de la Asociația Miros de Cer pentru felul în care ne-au condus în închinare, dar și echipei de la Credo TV care a asigurat înregistrarea sesiunilor plenare.

Dumnezeu să binecuvânteze în continuare slujitorii Cultului Creștin Penticostal și să-i ajute în dezvoltarea metodelor de lucru care să încorporeze o conducere biblică a Bisericii.

Leave a reply

Ține-mă minte