Resurse pentru sărbătoarea Învierii Domnului Isus, potrivite pentru copii

0
33

Sărbătorile sunt ocazii foarte bune de a le întipări copiilor noștri adevărurile Bibliei. De câțiva ani vedem că există o zi pentru aproape orice domeniu / obiect / sentiment: „ziua cititului împreună”, „ziua fericirii”, „ziua păsărilor”, „ziua Pământului”, „ziua pădurilor” și așa mai departe. Învățătoarele copiilor mei folosesc aceste ocazii pentru a-i învăța pe copii câte ceva care are legătură cu semnificația zilei respective. Cu atât mai mult noi, părinții, trebuie să fim intenționali în a-i învăța pe copii semnificația evenimentelor în care ne amintim despre Domnul Hristos. De regulă, pregătirea pentru o sărbătoare înseamnă multă muncă pentru întreaga familie: curățenie, cumpărături, pregătirea cozonacilor și a altor preparate culinare, slujire la biserică, primirea de oaspeți etc., dar e bine să ne facem timp și pentru a ne așeza lângă copiii noștri și a vorbi cu ei despre moartea și Învierea lui Hristos.

Din fericire, prin intermediul internetului, avem acces la o mulțime de resurse bune care să ne ajute în învățarea copiilor noștri. În fiecare zi din Săptămâna Mare, părinții pot citi împreună cu copiii câte un pasaj din Biblie și, în funcție de vârsta lor, pot alege să facă împreună diferite activități (colorat, decupat, lecție cu obiecte etc.). Pe site-urile librăriilor creștine se găsesc cărți de colorat cu tematică de Paște, kituri de lucru manual pentru fiecare zi din Săptămâna Mare, jocul „Caută intrusul” ș.a.
De asemenea, editurile creștine au și ele o ofertă foarte variată de cărți pentru copii care vorbesc despre moartea și învierea Domnului Isus.

Un Paște foarte fericit (seria: „Cele mai frumoase istorisiri biblice”) – o cărticică colorată, cu text puțin, potrivită pentru copiii de la 2 ani +
Grădina, perdeaua și crucea (seria: „Povești care spun adevărul”) – o carte atractivă pentru copiii de la 4 ani +

Măgărușul care a purtat un rege (de R.C. Sproul) prezintă intrarea Domnului Isus în Ierusalim și adevărurile despre smerenie și sacrificiu pe care băiețelul pe nume Reilly le învață din povestea măgărușului Davey care îl purtase pe Isus. (5 ani +)

Preotul cu haine murdare (de R.C. Sproul). Adevărul biblic pe care îl prezintă autorul în această carte este despre neprihănirea pe care o primim dacă credem în Hristos și ce trebuie să facem pentru a putea avea acces la Dumnezeu. Preotul Ionatan primise o haină nouă și trebuia să se prezinte în fața Regelui, dar în drum spre palat își murdărește haina și nu reușește să scoată petele de pe ea, oricât ar încerca. Singura persoană care îl poate ajuta este Prințul. Povestea se întinde pe 45 de pagini ilustrate, iar la finalul cărții găsim un ghid care îi ajută pe părinți să continue discuția cu copiii. (7 ani +)

Biblia povestește despre Isus (de Sally Lloyd Jones) este poate cea mai frumoasă variantă de Biblie pentru copii din câte am văzut. Ilustrațiile sunt deosebite, iar poveștile sunt scrise în așa fel încât să aibă legătură între ele și toate Îl scot în evidență pe Hristos, planul de mântuire a lui Dumnezeu și dragostea Lui nespus de mare pentru noi. Biblia este recomandată copiilor de la 4 ani +, dar vă garantez că vă va plăcea și dumneavoastră și o veți citi de mai multe ori.

Este adevărat că noi, generația aceasta de părinți, traversăm vremuri pe care părinții și bunicii noștri nici nu și le puteau imagina. Mintea copiilor noștri este expusă de la vârste tot mai fragede la imagini și cuvinte nocive și ne gândim cu teamă la prezentul și viitorul lor. Dar, în același timp, suntem generația de părinți care au acces la cele mai multe materiale și informații bune care să ne ajute în creșterea și educarea copiilor. Să căutăm ce e sănătos și bun pentru noi ca familie și, cel mai important, să ne facem timp să-i luăm pe copii lângă noi, să le citim, să-i învățăm să se roage și să presărăm mereu adevărurile Scripturii în inimile și în mințile lor.

Leave a reply

Ține-mă minte