Școala de Afaceri Focus – o viziune biblică asupra finanțelor

0
52

Ce este Focus Business School?
FBS este un curs de administrare finaciară și dezvoltare de afaceri creștine, puternic ancorat în Scriptură, accesibil tuturor credincioșilor și adecvat provocărilor lumii con-temporane. Prin parcurgerea acestor resurse, creștinii sunt echipați pentru a administra resursele financiare într-un mod eficient și după voia lui Dumnezeu.

Cum a luat ființă acest curs?
Totul a pornit în jurul bisericii și pentru biserică. În multe țări, creștinii sunt grupul cel mai sărac din societate: rată de șomaj ridicată, afaceri puține, salarii mici. Un misionar suedez care slujea în Birmania a observat că bisericile se străduiau să conducă oameni la Hristos doar pentru ca la scurt timp aceștia să plece din țară, în căutarea unui loc de muncă și a unui trai mai bun. Starea spirituală a bisericii era bună, însă situația materială era foarte grea. Pentru că avea experiență în afaceri, Marco Strömberg a început în anul 2008 să țină cursuri pentru administrarea banilor într-o biserică din Yangon. De la primul grup de 10 persoane, lucrarea aceasta s-a extins pe 4 continente, în peste 50 de țări și cu mii de ablsolvenți. Rezultatele au fost impresionante, cu mulți oameni de afaceri care s-au format de-a lungul anilor.

Ce conține acest curs?
Ce este esențial este faptul că acest curs de antreprenoriat este fundamentat în întregime pe valori creștine. Cursul conține 48 de lecții care acoperă subiecte practice, precum „Aducerea în echilibru a finanțelor personale”, „Cum să pregătești și cum să conduci o afacere” și „Cum să trăiești cu valorile biblice și etica în viața de afaceri”.
Predarea este simplă și practică, oferindu-le și celor care nu au început încă o afacere șansa de a se familiariza cu învățăturile biblice despre finanțe și inves-tiții. În cazul celor care au început deja o afacere, cursul îi ajută să facă ajustări importante, atât din punct de vedere financiar și managerial, precum și din perspectiva spiritualității și eti-cii creștine.

Care este ținta sau produsul final al acestei școli?
Prin aceste cursuri venim în sprijinul credincioșilor care vor să capete o perspectivă corectă cu privire la bani, datorii, investiții, dărnicie, crearea de oportunități și locuri de muncă, transformarea comunității și eradicarea sărăciei.

Mandatul biblic este ca omul lui Dumnezeu să ajungă la maturitate în toate domeniile vieții, iar modul în care credinciosul se raportează la bani și averi nu poate fi trecut cu vederea în procesul înnoirii sale. Din păcate, mulți oameni au venit la Hristos și au primit nașterea din nou, s-au pus în slujba Domnului, dar nu au ajuns la punctul în care adevărurile Scripturii cu privire la bani să reformeze și acest domeniu al vieții lor.

Cui se adresează cursul?
Sunt invitați să participe la aceste cursuri cei care doresc să folosească principiile biblice pentru administrare financiară sau pentru dezvoltarea unei afaceri. Totodată, cursurile sunt foarte benefice și apreciate de slujitori care vor să învețe generația actuală să meargă pe calea indicată de Scriptură în privința finanțelor. Ne bucurăm și pentru oamenii de afaceri care doresc să își îmbunătățească metodele de lucru și caută să fie mai bine ancorați în Scriptură. Dar, în mod special, ne concentrăm pe sprijinirea grupurilor cu venituri mici și dificultăți sociale.
Este important de reținut că deși școala are fundamente creștine, sunt invitați și bineveniți să participe și oameni din afara bisericii. Sunt școli la care jumătate dintre studenți provin din exterior, ceea ce constituie o bună mărturie pentru biserică și o oportunitate de a sluji comunitatea locală.

Cine sunt profesorii care predau în cadrul școlii?
În general, am cooptat în echipele care țin aceste cursuri antreprenori locali care au experiență în afaceri și au pasiune pentru a împărtăși mai departe cunoștințele lor. De asemenea, avem în fiecare loc și pastori sau lideri spirituali locali care susțin și motivează astfel bisericile să trateze domeniul financiar după învățătura Sfintelor Scripturi.

Care sunt câștigurile implementării unei astfel de școli?
Un popor, o comunitate, o familie sau o persoană nu poate prospera cu adevărat dacă modul său de viață este contrar voii revelate a lui Dumnezeu. Mai devreme sau mai târziu, într-un fel sau în altul, vor urma consecințe dezastruoase. Putem munci din greu, fără să realizăm nimic, dacă nu cunoaștem sau nu urmăm modul biblic de gândire și trăire. Orice tip de practici de afaceri păcătoase, necinstite, egoiste, corupte sau neglijente vor duce pe termen lung la sărăcie și durere.

Pe de altă parte, dacă lăsăm Cuvântul lui Dumnezeu să ne vorbească și dacă ne smerim trăirea în conformitate cu El, binecuvântările se vor revărsa peste noi și ne vom bucura de propășire.
De aceea, cei care învață principiile biblice vor putea să descopere în Biblie un ghid esențial după care să își dezvolte afacerea.

Școala de Afaceri va oferi o serie de instrumente și metode simple pentru a putea începe, dezvolta și menține o afacere, dar mai ales va aduce o schimbare la nivelul mentalității.
Uneori, o schimbare măruntă și simplă survenită în modul de gândire va contribui în mod semnificativ la transformarea bugetului familiei sau al unei afaceri.

Cum se desfășoară cursurile?
Fiecare școală FBS înființată într-o localitate nouă are o dimanică proprie. Există în străinătate chiar școli sau licee creștine care folosesc aceste materiale și le includ ca o oră de curs. În total, cursul FBS cuprinde 9 module cu 48 de lecții, astfel că școala se poate finaliza în 3-6 luni.

Cursurile sunt organizate săptămânal și se predau câte 2-3 lecții/întâlnire (fiecare întâlnire a 3 ore fiecare. Cele 3 ore includ un timp de predare, dar și discuții în grupe mici și mărturii. Cursanții au timp să pună întrebări și să exploreze temele care îi interesează.

Cele 9 module au următoarele tematici:

  • Sămânța – conceptul biblic despre bani
  • Echilibrarea resurselor financiare personale
  • Vis și viziune
  • Planul de afaceri
  • Mecanismele pieței
  • Elementele de bază în domeniul afacerilor
  • Caracterul unui om de afaceri
  • Finanțele din perspectivă biblică
  • Omul de afaceri duhovnicesc

Sunt toți chemați să facă afaceri?
Școala de Afaceri Focus Business School îi ajută pe cursanți să identifice dacă au chemarea de a fi antreprenori sau doar foarte buni angajați. Cei care nu se consideră chemați să pornească o afacere, cu atât mai mult vor avea de beneficiat de pe urma acestor cursuri, fiindcă atunci când trăiești dintr-un salariu, trebuie să ai deprinderi foarte bune în administrarea venitului tău. De asemenea, chiar și cei care trăiesc din salariu pot face investiții pasive sau active, iar școala îi pregătește pentru aceasta.

Ce beneficii au cei care sunt deja activi în domeniul afacerilor?
De obicei, când antreprenorii pornesc la drum nu dețin toate instrumentele și nu înțeleg pe deplin lumea afacerilor, însă au o viziune și sunt oameni ai acțiunii. Pe parcurs, vor descoperi soluțiile necesare și soluțiile îi vor găsi pe ei. Școala vine în întâmpinarea acestora.

Totodată, școala de Afaceri Focus Business poate fi mediul potrivit pentru găsirea de noi parteneri de afaceri și contracte. În fiecare an, mulți dintre studenți găsesc noi oportunități prin interacțiunea cu alți oameni experimentați în domeniul afacerilor.

Care este cadrul instituțional în care funcționează școala?
În România, Fundația Star of Hope Romania din Iași este reprezentantul școlii, pe baza parteneriatului cu Focus Business International. Persoane de contact: Aurora Vatamaniuc, tel. 0744/506.036, vatamaniuc.aura@gmail.com.

În urma demersurilor inițiate de conducerea școlii, cursanții vor primi o diplomă acreditată de Ministerul Muncii.

Unde s-au desfășurat aceste cursuri în România?
Până în prezent, cursurile FBS s-au desfășurat în mai multe orașe ale țării. Primele au avut loc în Iași, la sediul Fundației Star of Hope. Au participat păstori și lideri din mai multe zone ale țării. Au urmat apoi cursuri în Constanța, București, Suceava, Piatra-Neamț. De asemenea, există în derulare un curs online, cu participarea unor studenți din toată țara. În următoarele luni se va ține un curs în Cluj-Napoca, iar mai apoi în Arad.

Școala aceasta îți va reda speranța, ție și celor pe care îi vei sluji, că Dumnezeu poate să ne binecuvânteze în țara noas-tră și să ne facă roditori pentru slava Sa. Nu trebuie să visăm la meleaguri îndepărtate și la ajutorul oferit de alte popoare, atâta vreme cât Dumnezeu ne-a binecuvântat cu o țară care are un potențial atât de mare. Da, provocările sunt multe, dar creștinii slujesc unui Dumnezeu care mută munții și care nu poate fi împiedicat nici de lacunele legislative sau de corupția din țară. Noi suntem chemați să fim sare și lumină, să aducem o schimbare prin mărturia și dedicarea noastră. Dumnezeu este cu noi!

Leave a reply

Ține-mă minte