Alături de victimele cutremurului din Turcia și Siria

0
414

Peste 50.000 de oameni au murit, iar alte câteva sute de mii au fost răniți în urma cutremurului uriaș care a lovit sud‑estul Turciei, aproape de granița cu Siria, pe data de 6 februarie 2023. Milioane de oameni și‑au pierdut casele și au fost nevoiți să plece în căutarea unui adăpost, fără speranță de a‑și recupera proprietățile pierdute.

În timp ce mass‑media mondială a raportat în mod constant despre creșterea numărului de victime, noi vă chemăm la rugăciune și în a aduce ajutor acestor oameni disperați. Ca motive de rugăciune amintim:

  • mângâierea celor care i‑au pierdut pe cei dragi.
  • alinarea celor răniți și care suferă în continuare.
  • speranță pentru cei care au experimentat pierderi importante și putere pentru a‑și reconstrui viața și familiile.
  • ajutorarea rapidă a Siriei, aflată de mult timp în război; dar și a Turciei.
  • Biserica lui Hristos de pretutindeni să aducă o bună mărturie în aceste națiuni.

Știri despre creștinii afectați de cutremur

Un raport al APME în Turcia notează că: „Biserica Turcă, deși o minoritate persecutată în această țară, s‑a organizat exemplar și a trimis la fața locului zeci de reprezentanți. Au activat imediat trei cantine mobile din care distribuie alimente calde și apă celor mai grav afectați.”

Un credincios din orașul Antakya (Antiohia biblică) relata: „Totul este în ruine, biserica s‑a prăbușit, casa mea este pierdută, nu mai avem nimic. Oamenilor le este frig, le este foame și nu au adăpost. Plâns și țipăt peste tot. Mulți sunt sub clădirile prăbușite. Și ajutorul încă nu a sosit.”

Avem informații despre unii creștini care au murit, în timp ce alții sunt încă acoperiți de moloz. În mod miraculos, Yoel, un băiețel de 10 ani, a fost salvat, dar ambii părinți, Hakan și Pola, o familie de slujitori ai bisericii, au pierit sub dărâmături. Zeci de mii de familii suportă o durere asurzitoare în condiții de viață inimaginabile.

Iar în Siria situația este extrem de dificilă, mai ales că orașul Alep este afectat de război de mult timp. În Alep trăiește o mare comunitate de creștini, marginalizați și persecutați de mult timp, iar aceștia au nevoie de ajutorul nostru.

Semnificația biblică a Turciei

Țara modernă Turcia găz­du­iește aproximativ 60% din numele locurilor menționate în Biblie. Pe vremea lui Hristos și a Bisericii timpurii, Anatolia modernă a Turciei era situată în regiunea Imperiului Roman cunoscută sub numele de Asia Mică. Dintre cele mai importante semnificații biblice care implică Turcia de astăzi amintim:

  • ucenicii lui Hristos a fost numiți pentru prima dată creștini în Antiohia – Antakya de astăzi.
  • apostolul Pavel sau Saul din Tars provine din orașul turc situat în provincia modernă Mersin.
  • călătoriile misionare ale lui Pavel și epistolele lui Ioan sunt câteva dintre elementele distinctive care leagă istoria Anatoliei de Biblie.
  • unele dintre primele biserici înființate în afara Israelului au fost în Turcia, iar epistolele Noului Testament au fost scrise către Bisericile situate acolo.
  • toate cele „Șapte Biserici ale Asiei” menționate în Apocalipsa sunt situate pe teritoriul Turciei de astăzi.
  • capitala creștinismului oriental a fost în Turcia – Constantinopol – care este acum Istanbul.
  • una dintre cele mai vechi biserici cosntruite care se păstrează și astăzi, Hagia Sophia (Biserica Înțelepciunii), construită de Constantin în 325 d.Hr. și reconstruită mai târziu în 532 d.Hr., se află și astăzi în Istanbul, acum transformată într‑o moschee.
  • primele șapte Sinoade Ecumenice, care sunt recunoscute atât de bisericile occidentale, cât și de cele răsăritene, s‑au desfășurat în Turcia de astăzi.
  • Crezul de la Niceea, care a oferit definiții esențiale ale creștinismului actual, a fost redactat la primul sinod de la Niceea, în 325 d.Hr. Niceea este astăzi localitatea İznik din provincia Bursa.

Condiția spirituală a Turciei

Timp de peste o mie de ani, această regiune a fost leagănul creștinismului. Turcii care au înființat Imperiul Otoman, în urmă cu peste o mie de ani, au convertit aceste zone la islam și au masacrat sau au forțat creștinii să părăsească aceste regiuni. Mai târziu, zona a devenit un centru de răspândire a islamului. Astăzi, a fi turc înseamnă a fi musulman!

Populația creștină a scăzut de la 22% în 1900 la 0,21% în 2010.Puțini dintre cei 80 de milioane de musulmani turci de astăzi au auzit vreodată cu adevărat Evanghelia.

Credincioșii născuți din nou, turci și kurzi, erau probabil în jur de 10 în 1960. Acest număr a crescut la aproximativ 4.000 până în 2010. Astăzi evanghelicii sunt doar în jur de 7.000, iar penticostalii probabil în jur de 1.000. Deși creșterea nu este atât de rapidă pe cât au sperat mulți, un sentiment de consolidare și maturizare distinge Biserica creștină de astăzi.

Rugați‑vă pentru o lucrare de revigorare a Duhului Sfânt printre cei 130.000 de creștini din aceste confesiuni străvechi care au supraviețuit în Turcia, dintre care majoritatea sunt ortodocși și romano‑catolici.

Există speranță pentru Turcia?

Rugați‑vă pentru oportunități prin care Biserica să împărtășească dragoste și sprijin oamenilor din Turcia și Siria. Bisericile și organizațiile creștine trebuie să răspundă cu dragoste și compasiune în raport cu cei suferinzi.

Leave a reply

Ține-mă minte